Advarselslamper: hvad betyder rødt, orange, gult lys

Advarselslamper: hvad betyder rødt, orange, gult lys

Specielt i nyere biler, findes der et hav af symboler, som kan lyse eller blinke på instrumentbrættet, men hvornår er det kritisk og hvornår kan man tage det roligt?

I princippet bør man kende alle symbolernes betydning, men det kan være svært at huske dem alle, så vi anbefaler, at man lærer de mest kritiske at kende udenad, og det er altid en god idé at have instruktionsbogen i bilen, så man kan tjekke om en situation er kritisk.

Det er vigtigt, at man reagerer på bilens advarsler, da forsikringen sjældent dækker, hvis der sker en skade på f.eks. motoren, som følge af, at man har valgt at ignorere en advarsel.

Som udgangspunkt kan man altid gå ud fra, at grønt lys betyder, at det virker som det skal, gul betyder at man bør få bilen på værksted og rødt lys betyder, at man skal stoppe bilen og tilkalde hjælp. Dog er det ikke alle røde lamper, der er lige kritiske og derfor anbefaler vi, som nævnt ovenover, at man lærer de vigtigste at kende.

De vigtigste røde advarselslamper

Lampe Betydning
Når oliekanden lyser rødt Når oliekanden lyser rødt, betyder det at olietrykket er for lavt. Du bør straks køre ind til siden og tjekke, om olieniveauet er som det skal være. Hvis det er normalt, kan alarmen skyldes fejl i oliepumpen. Vi anbefaler, at du tilkalder vejhjælp og får bilen kørt på værksted, så problemet kan blive løst.
Når oliekanden lyser gul Denne lampe kan også være gul. Her er problemet ofte ikke så alvorligt, men du bør køre ind til siden og tjekke, om der er nok olie på. Der skal som minimum være olie op til min.-mærket på oliepinden. Er der ikke det, så påfyld olie og start derefter bilen uden at køre og se, om lampen går ud. Hvis den ikke gør, skal du tilkalde hjælp.
For høj motortemperatur For høj motortemperatur. Hvis motoren er overophedet, kan det skyldes manglende kølervæske eller at kølervæsken ikke bliver pumpet rundt i systemet. Det kan også bare betyde, at temperaturmåleren ikke virker som den skal. Du bør køre ind til siden og vente til motoren er kølet ned, inden du åbner for kølerhjelmen. Tjek om motoren viser tegn på overophedning og hvis ikke, så tjek om der mangler kølervæske og om blæseren virker som den skal. Hvis ikke det er kølervæskemangel, anbefaler vi, at du får bilen på værksted hurtigst muligt, så de kan undersøge, hvad der er galt.
Advarselslamper: for høj motortemperatur Når bremseadvarslen lyser og forbliver tændt, bør du ikke køre nogen steder. Hvis den tænder mens du kører, så hold ind til siden, sluk motoren og tjek om der er nok bremsevæske på. Du kan også prøve at træde bremsen og hvis du kan træde den helt i bund, kan det skyldes at der er luft eller en utæthed i bremsesystemet. Advarselslampen kan også betyde, at håndbremsen er trukket eller at der er fejl i op til flere bremsesystemer. Hvis ikke det er på grund af manglende bremsevæske eller fordi håndbremsen er trukket, anbefaler vi at du tilkalder autohjælp.
Hvis håndbremselampen lyser Hvis håndbremselampen lyser, kan det skyldes at den ikke er sluppet, at den har sat sig fast eller at der mangler bremsevæske. Det kan også betyde, at bremsebelægningen er slidt ned. Hvis ikke det skyldes manglende bremsevæske eller at den stadig er aktiv, bør du få det tjekket ved en mekaniker.
Batterisymbolet fortæller Batterisymbolet fortæller, at der er problemer med strømforsyningen. Der kan være flere årsager til dette:
  1. Batterikablet sidder løst, det er beskadiget eller korroderet.
  2. Generator eller spændingsregulator sidder løs.
Når denne lamper lyser, kan det betyde at der er flere af bilens elektroniske dele, der er ude af drift. Det er dog vigtigt at notere sig, at denne lampe godt kan tænde, når du starter bilen, men den forsvinder igen efter nogle sekunder.
Advarselslamper: sikkerhedsselen Sikkerhedsselen er ikke spændt hos en eller flere passager i bilen. Den kan også lyse, hvis en sensor i sikkerhedsselespændet er beskidt eller gået i stykker.
ABS-lampe ABS-lampen betyder, at der er noget galt med ABS-bremserne eller ESP-systemet. Normalt kan man stadigvæk bremse, selvom ABS er slået fra. Vi anbefaler, at du kører bilen på værksted og får ordnet fejlen.
Advarselslamper: airbag Airbag/selestrammerlampen kan lyse, hvis forsædets airbag er slået frem. Dette forekommer ofte, hvis man har en barneautostol stående. Tjek med din mekaniker om alt er som det skal være, hvis den bliver ved med at lyse uden grund.

Når man ser en rød advarselslampe på instrumentbrættet må man altså ofte gå ud fra at det handler om noget kritisk, der skal tages om hurtigst muligt, men der er også nogle gule advarselslamper, der tæller som kritiske:

De vigtigste gule/orange advarselslamper

Lampe Betydning
Motorsymbolet lyser Motorsymbolet lyser, hvis der er noget galt med motoren. Hvis denne lyser gult/orange, bør du hurtigst muligt køre til mekaniker, så problemet kan blive ordnet. Lyser den rødt, skal du køre ind til siden, stoppe motoren og tilkalde autohjælp med det samme.
Hvis bremsebelægningssymbolet lyser Hvis bremsebelægningssymbolet lyser, betyder det at belægningen er slidt ned og skal udskiftes. Du kan godt køre videre, men bør snarest muligt udskifte bremsebelægningerne.
Advarselslamper: dæktrykket er lavt Dæktrykket er lavt og du skal køre ind på en tankstation og få fyldt luft på. Dette er vigtigt, både i forhold til kørselssikkerhed og brændstofforbrug. Dækkene skal være kølige, når du pumper luft i.

Der kan sagtens forekomme andre symboler på dit instrumentbræt, og det er derfor vi anbefaler, at du har din bilmanual med dig, så du kan slå det op, hvis du ikke ved hvad symbolet betyder.

Hvis symbolet er rødt, ved du at det er kritisk.

 Tips fra AUTODOC: 

  1. Lær de vigtigste symboler at kende og sørg for altid at have bilens instruktionsbog med. Så vil du altid kunne slå det, op, hvis du er i tvivl.
  2. Hvis en advarselslampe lyser gult eller orange, så find ud af, om du kan køre videre. Som udgangspunkt bør du køre bilen på værksted snarest muligt., så fejlen kan blive rettet.
  3. Hvis en af de kritiske lamper lyser rødt, f.eks. motorlampen eller olielampen, skal du straks køre ind til siden og tilkalde autohjælp.

Konklusion

Prøv at lære de vigtigste advarselslamper udenad og sørg for at lægge mærke til, hvilke symboler, der lyser dagligt på dit instrumentbræt, når du starter bilen. På den måde vil du med stor sandsynlighed hurtigere bemærke, hvis noget ikke er som det plejer at være.

Lad være med at udskyde et besøg på værksted, hvis din bil viser en rød alarm eller du ikke ved, hvad der er galt og din bilmanual ikke kan hjælpe med svaret. Det kan være et spørgsmål om din og andres sikkerhed.

Din profil er en personlige assistent.

Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.