Sådan fjerner du klistermærker fra din bil

Sådan fjerner du klistermærker fra din bil

Mange bilister kører rundt med forskellige klistermærker på deres biler. Det kan være alt fra reklamer til nationalitetsmærker eller mærker der viser at man er medlem af forskellige klubber, eller mærker fra steder man har besøgt. I starten er de næsten altid pæne og tjener deres formål, men med tiden falmer de for det meste, de revner eller bliver rynkede.

Nogen gange har bilejeren ikke selv placeret mærket på bilen, men købt bilen med et eller flere klistermærker på, mærker man måske ikke har lyst til skal være der mere.

Men hvad gør man for fjerne klistermærker fra bilen, uden det kan ses at de har været der? Det vil vi give nogen svar på i denne artikel.

Forberedelse

Uanset hvor klistermærket sidder, skal du altid rengøre området du skal arbejde på grundigt inden du går i gang. Alle former for skidt og urenheder skal fjernes for at undgå at du laver ridser i overfladen, hvilket jo vil gøre at en stor del af glæden ved at få fjernet klistermærket er væk, når det er blevet erstattet af ridser.

Glas, metal eller lak?

Først og fremmest skal være opmærksom på at der er meget stor forskel på hvordan du skal gå frem når du fjerner klistermærker fra de forskellige overflader, de er som bekendt ikke lige stærke og ridsefaste. Målet er jo at nå frem til et resultat hvor det ikke kan ses at der har siddet et klistermærke på et tidspunkt.

Generelt kan man sige at det er nemmere at fjerne klistermærker fra glas, lidt sværere fra metal, og meget svært på lakerede overflader. Men lad os se på hvordan man fjerner klistermærker, i stigende orden efter sværhedsgrad.

Glasoverflader

Fordelen ved glasoverflader er jo at de er bygget til at man skrabe på dem med for eksempel en isskraber. Dermed er vi jo et skridt på vejen når der skal fjernes andre, mere genstridige ting, fra glasset. Men vær alligevel forsigtig, glasset kan godt blive ridset hvis du tager for hårdt fat.

Skal du fjerne klistermærker fra glas, bør du først forsøge om du kan få fat under klistermærket med en negl, og se om det ikke er muligt at trække det af. Det er naturligvis meget mere skånsomt end at gå i gang med redskaber.

Sidder mærket fast kan du anvende en glasskraber, den er i øvrigt også fremragende til at fjerne andet skidt fra glasset, så det er ikke et redskab du kun kan bruge til et enkelt formål.

Brug glasskraberen forsigtigt til at fjerne mærket, så du ikke ridser glasset.
Sidder der bagefter limrester på glasset kan du fjerne dem med madolie, rapsolie er rigtig godt til formålet. Skulle der så stadig være genstridig lim kan du anvende lampeolie i stedet for. Men pas på du ikke spilder olien, den giver meget nemt pletter. 

Metaloverflader

Først og fremmest! Du må ALDRIG anvende en glas- eller komfurskraber på metal! Prøv først med en hårtørrer, med den koldeste indstilling, og skru langsomt op for varmen hvis mærket ikke løsner sig. Men hold øje med metallet så det ikke tager skade af varmen.

Hold hårtørreren tæt ved mærket og blive ved indtil limen er varmet op, så du kan få fat i mærket med fingrene og trække det af. Pas på plastoverflader, plast kan blive blødt af varmen, og dermed miste faconen.

Lakerede overflader

Lakerede overflader er i sagens natur mere sårbare end glas og metal, og det tilrådes at søge hjælp fra professionelle for ikke at skade lakken.Synes du alligevel at du vil forsøge selv skal du gå meget forsigtigt frem. Først kan du forsøge at trække mærket af efter at have løsnet et hjørne, derefter kan en tjærefjerner, eller en decideret etiketfjerner på spray være en god hjælp til at opløse limen. Midlet sprøjtes på og der gøres rent med en mikrofiberklud, processen skal ofte gentages flere gange. Efterfølgende er det tilrådeligt at polere området, eller hele bilen, for at opnå et pænt resultat.

Limrester

Er du i dens situation at du står med limrester efter et klistermærke er fremgangsmåden en lidt anden. Når du har direkte adgang til limen, kan du ofte fjerne demmed madolie, gerne rapsolie, eller ved mere genstridigt klister; lampeolie. Endelig kan du købe en etiket/tjærefjerner som under alle omstændigheder bør kunne få has med de genstridige rester.
Du skal være særligt forsigtig når du vil fjerne limrester fra aluminium, dette metal er meget blødere end stål og jern og dermed meget nemmere at ødelægge. Aluminium er også meget mere udsat for nedbrydning hvis det kommer i kontakt med syrer og baser.

OBS!

Vi skal gøre opmærksom på, at anvendelse af ovennævnte fremgangsmåder er på eget ansvar. Er du det mindste i tvivl om hvordan du skal gribe dit klistermærke an bør du alliere dig med en professionel.

    Din profil er en personlige assistent.

    Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.