Sådan gør du bilen klar til kør-selv ferien

Sådan gør du bilen klar til kør-selv ferien

En klargøring før kør-selv ferien hjælper med at mindske risikoen for et pludseligt nedbrud undervejs, og øger samtidig sikkerheden og komforten under rejsen. Den består i en omfattende, og hurtig, vurdering af tilstanden på køretøjets vigtigste systemer.

 At gøre en bil klar til kør-selv ferien omfatter normalt følgende tjenesteydelser for biler: 
  • i Kontrol af niveauet af servicevæske. Lavt indhold af motorolie forårsager tør friktion og nedbrydning af de vigtigste motordele. Lavt kølevæskeniveau medfører overophedning af motoren, utilstrækkelig bremsevæske øger bilens bremselængde. En tom forrudevasker beholder kan forårsage dårligt udsyn og resultere i en trafikulykke. Ud over at fylde væskerne op skal deres tilstand også kontrolleres, og om nødvendigt skal de udskiftes.
  • i Lækagekontrol. Indeholder inspektion af pakninger og klemmer samt brændstof-, olie- og bremseledninger.
  • i Inspektion af lygterne. Det er ikke tilladt at bruge et køretøj med defekte nærlys/ fjernlys, baglygter, blinklys, bremselys eller sidelys.
  • i Kontrol af affjedring og hjul. Køretøjets køreegenskaber, smidighed under kørsel og stabilitet ved manøvrering afhænger af disse komponenters tilstand. Det anbefales at kontrollere, om fjedre, støddæmpere, affjedringsarme, gummibøsninger, stabilisatorsled og andre dele fungerer. Der anvendes særlige prøvebænke til dette formål.
  • i Hjuljustering, dette har en positiv effekt på bilens køreegenskaber, reducerer risikoen for udskridning i sving og forhindrer for tidligt dækslid.
  • i Kontrol af bilens elektriske system. Let motorstart og problemfri drift af elektriske apparater er umuligt uden et velfungerende batteri, en velfungerende starter og generator.

Desuden omfatter klargøring til kør-selv ferie også måling af dæktryk og profildybde. Disse parametre har indflydelse på køretøjets vejgreb, bremselængde, håndtering og brændstofeffektivitet.

Det er også nødvendigt at vurdere slidgraden på bremseklodserne og bremseskiverne og kontrollere, at bremsebakkens styrestifter og stempler bevæger sig frit. Slidte dele bør udskiftes.

Din profil er en personlige assistent.

Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.