Syntetisk olie vs mineralsk olie: Hvad er den bedste olie til din bil

Syntetisk olie vs mineralsk olie: Hvad er den bedste olie til din bil

Nu til dags er der en stor variation af motorolier på markedet. De er forskellige i komposition, pris, viskositet, kvalitet og holdbarhed. I nyere tid er syntetiske væsker mere efterspurgte. Vi vil fortælle dig hvilke fordele de har i forhold til normal olie. Vi vil også hjælpe dig med at vælge den korrekte smøring til din bil.

Hvad er syntetisk motorolie?

Syntetisk olie er anderledes fra mineralsk olie ved mængden af additiver. Forskellige syntetiske olier kan have forskellige kompositioner og karakteristika. De kan bruge mineralske olier der er bearbejdet, såvel som derivater af glycoler, æter og ester, polyalphaolefins og andre kemikalier som basis olier. Sommetider er forskellige grupper af basisolier blandet. Sådanne produkter tilhører oftest syntetiske blandinger og er nogle gange også beskrevet som semi-syntetisk.

Hvad er syntetisk motorolie

Hvad er fordelene ved syntetisk olie?

  1. Bedre smøring. Molekylerne i additiverne er mere holdbare som forhindrer oliens film i at ødelægge under hårde arbejdsforhold. Det betyder at selv ved høje temperaturer er motoren godt beskyttet.
  2. Resistent mod oxidering. Ved høje temperaturer bibeholder disse additiver deres egenskaber bedre og det forlænger holdbarheden. Ydermere er syntetisk olie mere resistent overfor at brænde af, det betyder også du ikke behøver at fylde olie på så tit.
  3. Brændstoføkonomi. På grund af den homo-genetiske molekylære struktur i produktet er friktionen ved kontaktfladerne i motoren, betydeligt mindre. Som følge af det skal motoren ikke bruge yderligere energi på at overkomme mere friktion.
Hvad er fordelene ved syntetisk olie
  1. God flydeevne ved lave temperaturer. Syntetiske smøreolier holder en lav viskositet indeks ved lave temperaturer og kan derfor bedre pumpes igennem. Takket være det kommer olien gennem motoren inden for de første få sekunder efter motorstart, selv ved meget lave temperaturer. Dette reducerer skader på motoren da det tidspunkt motoren tager allermest skade på er i de første minutter ved opstart. 
  2. Minimalt ophobning af carbon. Da produktets komponenter bruger yderst fine substanser af basale olier der indeholder næsten ingen urenheder. Dette gør at der ikke ophober sig en masse skidt i motoren. 

Hvor tit skal syntetisk olie skiftes?

I nogle biler er det nødvendigt allerede ved 5.000 kilometer. Et interval på hvert 25.000 kilometer er nok for andre biler. Dette interval afhænger af bilens design, produktionsår, hvilke forhold bilen bliver brugt under og kompositionen af produktet. Det er årsagen til at det er bedst at følge fabrikantens anbefalinger ved valg af motorolie. Som en tommelfingerregel skal gamle motorer samt motorer med turbolader have olieskift oftere. 

Hvor tit skal syntetisk olie skiftes

Hvilken olie viskositet er bedst?

Den nødvendige viskositet er bestemt af motorens design og er altid specificeret af bilens manual. Det er forbudt at bruge produkter af en anden viskositet da produktet er lavet til bestemte temperaturer til det specifikke motordesign, dog giver fabrikanterne dig mulighed for at vælge mellem en vis bredde af viskositet. Så hvad skal du vælge til din bil? Og hvad er forskellen på 5w20 og 5w30 olier?

Motoroliens viskositet er specificeret i henhold til SAE(Society of Automotive Engineers) standarder. Det første tal indikerer produktets effekt ved lave temperaturer og det andet tal indikerer det ved høje temperaturer. Bogstavet ”W” står for at det kan bruges om vinteren.

Lav-temperaturs egenskaber indikerer den minimumstemperatur som hvorved olien stadig kan løbe flydende nok til at starteren kan snurre motoren rundt og olien kan pumpes. 0W har optimale forhold for motorer ved -35 C, 5W ved -30 C, 10W ved -25 C, 15W ved -20 C, 20W ved 15 C, 25W ved -10 C.

Derfor, hvis du sammenligner 0W20 og 5W20 olier vil 0W20 være mere pålidelighed ved temperaturer under frysepunktet hvor de begge har samme effekt ved høje temperaturer. Derfor, hvis du bor i en region med meget milde vintre er der ingen grund til at vælge 0W20 da den oftest er dyrere.

0W20 olier

Ved produkter mærket med 5W20 og 5W30 er forskellen i maksimum temperaturen. 5W30 er tykkere og vil derfor være markant bedre til motorer der er under tung belastning. Højere viskositet er også rigtig brugbart hvis du kører meget kørsel i tæt trafik og kø.

Endvidere, 5W20 olier er antaget for at være energibesparende da motoren bruger mindre energi på modstand i motoren, grundet dens tykkelse. Det er også grunden til at det kan bruges i sportsbiler. Dog gør dette også at olieskiftene bliver hyppigere. Køretøjerne er udstyret med specielt designet motorer med ekstreme stram frigang.

5W20 olier

Er det muligt at blande konventionel olie og syntetisk olie?

Det anbefales ikke at blande motorolier med forskellige kompositioner. De kan indeholde inkompatible komponenter der kan starte produktionen af en slags slim eller det kan ændre service olien skal give til motoren.

Hvis du vil skifte til en anden olie og det er tilladt fra fabrikanten skal du tappe alt den gamle motorolie af motoren, skylle systemet og derefter hælde det nye olie på.

Er det muligt at blande konventionel olie og syntetisk olie

Konklusion

Holdbarheden af motoren afhænger udelukkende af om du vælger det korrekte produkt eller ej. Ydermere gør den korrekte olie også at motoren yder mere og bedre. Vi håber at denne information vil hjælpe dig til at vælge den korrekte olie til din bil, nemt og bekvemt.

[Total: 0   Average: 0/5]

Kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *