Sådan vælger og udskifter man kabinefilter

Sådan vælger og udskifter man kabinefilter

Støv, sod, gummipartikler, slidende stoffer, ozon, kvælstof, svovl og kuldioxid, benzol og plante pollen om foråret og sommeren kommer ind i bilen sammen med luft via ventilationskanalerne. Grundet den begrænsede plads kan koncentrationen af disse stoffer være mange gange større i passagerkabinen end udenfor. Inhalering af forurenet luft kan belaste lungerne og forårsage allergiske reaktioner. Kabine- (eller pollen-) filteret er designet til at løse dette problem. Her er vores råd til at vælge et højkvalitets filter der passer til din bil.

Hvorfor det er vigtigt at skifte denne del i tide

Et pollenfilter er et forbrugsmateriale så den bør skiftes regelmæssigt. Det anbefales at skifte det mindst én gang om året eller for hver 15.000 km. Hvis du bor i en storby og ofte bliver fanget i trafikpropper eller omvendt, hvis du kører på støvede veje det meste af tiden, så bør du skifte det oftere.

Et beskidt filter kan nedsætte effekten af aircondition-, opvarmnings- og ventilationssystemet, da filterets modstand mod luftstrømmen øges på grund af opsamlet skidt. Vinduerne dugger enormt meget i regnvejr og over tid begynder patogene bakterier og svamp at gro på filtreringselementets overflade.

Hvorfor det er vigtigt at skifte denne del i tide

Somme tider kan filtreringselementet blive deformt og luften strømmer lige igennem det og lader alle forurenende partikler komme ind i passagerkabinen.

De forskellige typer af kabinefiltre

 Nu til dags er de følgende typer populære: 
 1. Konventionelt barriere filter. Disse opfanger støv. De er fremstillet af en særlig slags papir eller af syntetiske fibre. De består som regel af flere lag. Hver og et er designet til at opfange partikler af en vis størrelse. Det bør nævnes at brugen af syntetiske fibre som filtrerings materiale er at foretrække, da de er i stand til at sikre effektiv rensning uden at yde modstand til luftstrømmen. På højkvalitets filtre kan et af lagene have en elektrostatisk lader, som tillader fibrene at fange selv de mindste støvpartikler.
 2. Med absorberende lag. Hver af disse lag har en tekstil base med aktive kul granulater på op til 0,5 mm fæstnet til dem. Granulaterne har en porøs overflade som absorberer molekyler fra giftige stoffer som kommer ind i bilen via luften. Disse filtre er dyrere men sikre en finere rensning. Ydermere neutraliserer de ubehagelige lugte.
 3. Med et antibakterielt lag. Dette lag er fremstillet af et bakteriedræbende materiale, som regel polyphenol. Det binder og neutraliserer bakterier og allergener og hæmmer væksten af skimmel med flere gange ti. Disse dele er de dyreste, da de garanterer maksimal beskyttelse.

4 råd fra AUTODOC til at vælge og anvende kabinefiltre

 1. Vælg produkter fra velkendte fabrikanter. Vi anbefaler Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N og Ridex. På lavkvalitets enheder anvendes der mindre materiale til de filtrerende lag, hvilket resulterer i en dårligere luftrensning. Ringe produkter kan endda have et falsk kulfilter, som egentlig bare er et af de konventionelle støvfiltre, hvor det ene lag er malet sort.
 2. Tjek standen af pollenfilteret, hvis du oplever noget af følgende:
  1. en ubehagelig lugt inde i bilen;
  2. det er koldt i bilen, selvom varmen er tændt, eller det er varmt i bilen selvom aircondition kører;
  3. der samler sig støv på instrumentbrættet
 3. Vælg reservedelen i stærk overensstemmelse med dit køretøjs specifikationer. Det er umuligt at installere dele, der er større end nødvendigt. Dele, der er mindre end standarden tillader ufiltreret luft at komme ind i passagerkabinen.
 4. Ved installation, vær sikker på at det er placeret rigtigt. Luftstrømmens retning bør være markeret på den ene side af delen, hvilket er særligt vigtigt for kul- og antiallergi filtre.
4 råd fra AUTODOC til at vælge og anvende kabinefiltre

Konklusion

Pollenfilteret har ikke nogen direkte effekt på driften af bilens kernesystemer eller samlinger, såsom motoren eller gearkassen. Af denne årsag gider mange bilejere ikke bekymre sig om at skifte det i tide. Dette kan være skadeligt for dit helbred. Højkvalitets dele er i stand til at opfange op til 99% af støv og allergener. Derfor bør du ikke spare på denne del. Ved at følge vores simple råd, kan du sikre et komfortabelt og sikkert indeklima i bilen i lang tid.

[Total: 0   Average: 0/5]