Sådan vasker du din bil i hånden

Sådan vasker du din bil i hånden

Bilvask er for mange noget man lige klarer i en håndevending på den lokale servicestation når man alligevel er der for at tanke bilen. Det er nemt, koster selvfølgelig lidt, men det går også hurtigt. Til gengæld opstår der ofte de berømte vaskeridser fra børsterne i vaskehallen.

Bilvask kan foretages mere skånsomt hvis du vælger en manuel bilvask, du skal bare tage hensyn til et par gode råd så resultatet ikke bliver en ridset bil og et mere eller mindre ødelagt udseende.

Hvordan gør man det så? Det giver vi svaret på i denne artikel.

Forberedelse

Som med de fleste gør-det-selv opgaver er en god forberedelse vejen til et godt resultat, og det gør også samlet set opgaven nemmere.

Først og fremmest skal du vælge et passende sted til at vaske bil i hånden. Her skal du tænke på at du skal kunne bevæge dig frit hele vejen rundt om bilen, og du er nødt til at finde en plads i skyggen, da direkte sollys ødelægger resultatet og kan skade lakken under vaskeprocessen.

Når pladsen er fundet skal du finde udstyret frem. Du får brug for følgende:
En spand vand, bilshampoo, klude, vaskebørste og microfiber-vaskehandsker, håndklæder og måske en højtryksrenser, og så er du klar til at vaske bil selv.

Klargøring til vask.

Første skridt består i at gøre bilen klar til vask, tjek at døre og vinduer er lukkede og skyl så det værste skidt af, gerne med en vandslange hvis du har en til rådighed. Giv også gerne undervognen en tur med vandslangen, så fjerner du skidt og salt og nedsætter risikoen for rust.

Vask

Manuel bilvask

Vasken bør foregå i etaper, man starter oppefra og arbejder sig ned, på denne måde løber der ikke skidt ned på de steder der allerede er vasket.

Start derfor med taget, gør det vådt med rent vand hvis det er nået at tørre efter afskylningen, vask med en børste eller vaskehandske, uden at trykke så du ikke ridser lakken med det skidt du vasker af. Nå du har vaske området tørrer du med et håndklæde eller en anden blød tør klud.

Herefter tager du et felt af gangen, motorhjelmen, baklappen osv.
Ruderne skal også vaskes og her kan du med fordel bruge et æble til at få det helt renset i bund. Skær æblet over i 2 og gnid ruderne, særligt forruden selvfølgelig, med æblet, så vil syren i æblet opløse trafikfilm og lignende. Samtidig kan du bruge lejligheden til at tjekke forruden for små stenslag, hvis du finder nogen er det en god idé at få dem repareret hurtigst muligt. De små hakker fra stenslag ødelægger udsynet, på længere sigt kan de få ruden til at revne, og de kan også ødelægge vinduesviskerne, så jo før de udbedres jo bedre.

Når du er helt færdig er det en god ide at gå bilen efter for helligdage inden du eventuelt går videre til at polere bilen med en voks. Så holder den sig ren længere og du beskytter samtidig lakken mod miljøpåvirkninger.

Bilvask i hånden tager selvfølgelig længere tid en i en vaskehal, men hvis den udføres ordentligt er den mere skånsom for lakken, og din bil vil på denne måde holde sig pæn i længere tid.

Et tip fra Autodoc: Sørg for at du forbereder bilen før du vasker den, det er vigtigt at at løst skidt er fjernet, og at du aldrig arbejder med en tør overflade, på den måde undgår du at ridse lakken.

Indvendig rengøring

Rengøring af bil indvendig gør det selv

Når du nu har givet bilen den helt store tur udvendig, bør du også tage dig tiden til at rengøre bilen indvendigt. Det er jo indeni bilen du opholder dig mest og det skulle jo også gerne være en behagelig oplevelse.

Start med at fjern affald og tage måtterne ud og bank/støvsug dem rene. Så er det rudernes tur, særligt er det vigtit at rengøre forruden invendigt, både for udsynet men ikke mindst for sikkerhedens skyld. Du kan med fordel fordele et par dråber opvaskemiddel på indersiden af forruden, det vil hjælpe med til at formindske dugdannelsen.

Derefter renser du alle overflader med et cockpitplejemiddel som du sprøjter på og tørrer af med en tør kluid. Til sidst rengør du alle alle døråbningerne med en fugtig klud, inden du støvsuger bunden og sæderne.

Polering

Polering

Vælger du at polere din bil er det en rigtig god ide at gøre det lige efter du har vasket den, så er bilen allerede ren og fri for urenheder som kan ridse lakken under poleringen. Men hvordan polerer man en bil?

Allerførst skal du fjerne flyverust på bilen, hvis det findes. Flyverust er små mikroskopiske jernpartikler der sidder fast i lakken. Du kan finde dem ved at se efter små rustne ujævnheder i overfladen. Du skal først forsøge om du kan fjerne dem forsigtigt med en negl, går det ikke er næste skridt at løsne dem, igen forsigtigt, med en klud der er vædet med petroleum eller terpentin – uden at polere! Når du har fjernet partiklerne skal du behandle stederne med en 10% oxalsyreopløsning og skylle efter med vand. Nu er du helt klar til at starte poleringen.

Du skal arbejde i små felter, faktisk ofte mindre end dem du arbejdede i under vasken, og så påføre polérmiddel og polere et felt efter det andet. Har du en polérmaskine kan den være en god hjælp, ellers kan du også nøjes med håndkraft. Følg producentens anvisninger, og vær sikker på at du får poleret alt polérmidlet væk fra overfladen. På denne måde får du udjævnet småridser. Hvis du vil beskytte din bil endnu bedre kan du fortsætte med en voksbehandling, så har du gjort alt hvad du kan for at få en flot bil der samtidig er godt beskyttet mod udefrakommende påvirkninger.

Et tip fra Autodoc: Det er altid en god ide at holde bilen ren mellem vaskene, særligt er det en god idé at sørge for rengøring af bilruderne mellem vaskene, så du altid har et klart udsyn hele vejen rundt.

Konklusion

Der kan være gode penge at spare på at vaske bilen selv, og du har samtidig muligheden for at gå mere i dybden med vasken end det vaskehallen kan klare, for eksempel bliver kanterne ved dørene, bagklappen osv. ikke automatisk vasket rene i en vaskehal.

Kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *