Hvad er en regnsensor i en bil

Hvad er en regnsensor i en bil

Rigtig mange biler leveres efterhånden med en regnsensor. Men ikke alle bilister er helt klar over hvordan den fungerer og hvorfor den gør som den gør. Det kan skabe irritation som i nogen tilfælde gør at sensoren ikke benyttes, selvom den ved rigtigt brug kan have store fordele.

Hvad er en regnsensor?

En regnsensor er en lille optoelektrisk måler der er placeret i forruden på bilen. Oftest sidder den i det sorte felt bag bakspejlet, andre gange i bunden af ruden eller langs A-stolpen i siden af ruden. Den kan sidde enten i et rundt eller firkantet felt. Er der derimod et trekantet felt sidder der et kamera bag ruden.

I nogen tilfælde er sensoren en kombineret regn/lyssensor, som både kan regulere viskerhastigheden og tænde for lyset på bilen. Den sidste funktion er i praksis ikke anvendelig i Danmark, eftersom konstant kørelys er påbudt ved lov.

Hvordan fungerer en regnsensor?

Hvordan fungerer en regnsensor

En regnsensor består af en, eller oftere flere lyssensorer, et prisme og en fotodiode, som sammen måler mængden af vand på ruden. Resultatet bruges til at skrue op eller ned for viskerhastigheden.

Rent teknisk foregår det på den måde at en tør overflade sender den største mulige refleksion tilbage til fotodioden.

Jo vådere overfladen er, desto mere spredes lyset og derved kommer der mindre og mindre lys til fotodioden.

På baggrund af hvor meget lys der når frem beregnes mængden af vand på ruden elektronisk og denne information bruges så til at skrue op og ned for viskerhastigheden.

Hvis systemet for eksempel kører med intervalfunktion på grund af små mængder regn/vand og der kommer en pludselig byge, eller man passerer en lastbil og kommer ind i dennes sprøjtetåge – så skruer systemet omgående op på fuld hastighed og kort efter ned, igen når vandmængden falder.

Der findes særligt avancerede modeller på markedet som kan lukke både vinduer og soltag hvis det begynder at regne, hvilket naturligvis er komfortabelt under kørslen, men også øger sikkerheden eftersom føreren ikke skal flytte opmærksomheden fra vejen for at gøre dette.

Eftermontering af regnsensor

Det er på mange, men ikke alle, biler muligt at eftermontere en regnsensor, det kræver dog at man ved hvad man har med at gøre, så hvis du er i tvivl om hvorvidt du kan klare det selv, bør du kontakte specialisterne på et værksted. Regnsensoren er et meget følsomt instrument, og selv den mindste fejl under montering kan ødelægge den, eller gøre at den ikke virker tilfredsstillende. Men med de rette evner og forudsætninger kan man altså godt installere en regnsensor i bilen.

Hvad er en fugtighedssensor?

Visse biler er udstyret med endnu en sensor, en fugtsensor, der måler fugtigheden i kabinen, og bruger denne information til at justere klimaanlægget og optimerer dermed affugtning, dugfjernelse og temperatur på samme tid. Den sidder ofte, men ikke altid, sammen med regnsensoren men fungerer altså uafhængigt af denne.

Et tip fra Autodoc: Hvis din bil ikke er udstyret med disse sensorer kan du eftemontere dem såfremt du har ekspertisen til det, eller du kan få dit værksted til at gøre det professionelt. Sensorerne kan du købe til gode priser på vores hjemmeside.

Konklusion

Regn- og fugtighedssensorer gør kørslen nemmere og afstresser chaufføren i dårligt vejr. De bør repareres hvis de går i stykker, også selvom de ikke er en vital del på bilen. For mange billister vil det være en lettelse at installere en regnsensor i bilen hvis den ikke allerede findes.

Kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *