Hvor lang tid tager det at oplade en elbil

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil

Mange ejere af biler med forbrændingsmotor overvejer at skifte til en elektrisk model, af hensyn til miljøet men ofte også af økonomiske årsager, et af spørgsmålene der melder sig er hvor lang tid det tager at oplade en elbil. Det er et naturligt og vigtigt spørgsmål, de færreste ønsker jo at stå i en situation, hvor man ikke kan bruge bilen fordi den lige skal lades op først.

Ladetiden varierer

Den tid opladningen af en elbil tager, afhænger af bilen, eller rettere batterierne, samt det udstyr der lades med.

Tidligere skulle man ofte regne med at lade bilen op hele natten, for at være sikker på at den kunne klare behovet dagen efter, men den teknologiske udvikling løber stærkt, og meget har heldigvis ændret sig bare i løbet af de seneste par år.

Det tager stadigvæk længere tid end det tager at tanke en forbrændingsbil op, men ladetiderne bliver hele tiden kortere og kortere.

Fra at man ofte tidligere måtte nøjes med at lade ved hjælp af et almindeligt strømstik, benytter langt de fleste efterhånden ladestandere med 100 eller i nogen tilfælde 200 kW.

Eksempler på ladetider

Opladning af elbil tid

Helt generelt kan man sige at den grundlæggende ladetid for en elbil er som følger:

Nyere elbiler kan for det meste køre omkring 150 km efter 10 minutters ladetid, nogen kan endda køre mere end 200 km efter denne korte opladning.

Langt de fleste biler kan i dag oplade med mindst 100 kW, hvilket giver 100 kilometers kørsel efter 10 minutter, efter 30 minutter er batteriet opladet med omkring 80 %. Når de 80 % er nået falder ladehastigheden af tekniske årsager, ganske som man ser på mange mobiltelefoner.

Et af de mest kendte og populære mærker indenfor elbiler er selvfølgelig Tesla, som til forskel for de fleste andre elbil-producenter koncentrerer sig om dette marked. Men betyder det også at deres ladetider adskiller sig ved at være endnu hurtigere end standarden?

Det korte svar er ja. Tesla har ikke bare udviklet lækre biler, men også ladeteknikken har man haft fokus på, selvfølgelig fordi firmaet som frontrunner på området fra begyndelsen, var klar over at de lange ladetider kan påvirke salget negativt.

Gennemsnitligt lader elbiler ved anvendelse af lynlader nok strøm til i nærheden af 200 kilometers kørsel på 30 minutter.

Med den samme opladningstid kan en Tesla Model 3 lade til en rækkevidde på 437 km.

Det er selvfølgelig forskelligt hvor lang tid tager det at oplade en tesla, det afhænger af bilmodellen og årgangen, men generelt lader de i sammenligning med andre elbiler langt hurtigere end andre bilmærker. Tesla har ovenikøbet deres eget net af såkaldte Supercharger ladestationer, som er placeret langs populære ruter og på knudepunkter. Ofte er det sådan at man kan sætte sin bil til at lade samtidig med at man alligevel skal holde en pause, hvis man for eksempel er på langtur. Så har man 30 minutter hvor man lige kan få lidt at spise og drikke, samt strække benene, inden turen går videre.

Konklusion

Tiden hvor man skulle vente i timevis på at få ladet sin bil op, er ovre. Der kan selvfølgelig opstå situationer hvor man må anvende et såkaldt mormor-kabel, men de bliver færre og færre efterhånden som teknologien både i bilerne, men også i ladestanderne forbedres, og ikke mindst fordi der investeres massivt i opsætning af ladestandere.

Kommentarer – 2

 • @user_713296
  11.10.2023 09:39
  Medlem

  Der er mange andre bilmærker end Tesla, der kan lade hurtigt - faktisk er Hyundai IONIQ 6 endnu hurtigere til at lade end Tesla

  • @Maria Gatter
   20.10.2023 13:28
   Medlem

   Tak for den nyttige kommentar! Vi og vores andre medlemmer værdsætter altid uddybende information! MVH, AUTODOC Team

Din profil er en personlige assistent.

Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.