Solid state batterier til biler

Solid state batterier til biler

Batteriteknologien udvikler sig for tiden med rasende fart, det skyldes naturligvis at der sælges flere og flere eldrevne køretøjer, og konkurrencen om at producere biler der kan køre langt på en opladning og også helst kan oplades lynhurtigt spidses hele tiden til.

En af de spændende og lovende nye teknologier på området er de såkalde solid-state batterier. Men hvad dækker begrebet egentlig over og hvorfor har de potentiale til at lave en mindre revolution på området? Det vil vi forklare i denne artikel.

Hvad er et Solid-state batteri?

Solid state betyder som navnet antyder at batteriet ikke indeholder nogen flydende kompenenter, hvilket gør dem sikrere end de traditionelle lithion-ION batterier der anvendes for tiden. Dertil kommer at de er lettere og energitætheden er højere end de batterier vi kender i dag. Det gør naturligvis elbiler lettere når batteriernes vægt falder uden når der skal gemmes det samme antal KwH i dem.

Sikkerhed

Der tales og skrives indimellem meget om at de kendte lithium-ion-batterier er brandfarlige og svære at slukke når de brænder. Først og fremmest er det vigtigt at slå fast at det er utroligt sjældent at en elbil brænder på grund af fejl i batterierne. Men det er rigtigt at hvis de først brænder så er de svære at slukke og det kræver at brandfolkene er trænet i at håndtere disse brande. Her har solid state batterier endnu en fordel, idet brandfaren er elimineret grunden er at batterierne ikke indeholder nogen væske i traditionel forstand, men har en glasbaseret elektrolyt mellem anode og katode – altså batteriets to poler.

Fordele

Et traditionelt lithium-batteri har den bagside at hvis det lades for hurtigt op så kan der opstå tråde mellem anode og katode, hvilket gør at batteriet kan selvantænde. Med den nye solid-state teknologi ungås det grundet den nye eletrolyt. Samtidig kan energitætheden øges til det 3-dobbelte hvilket betyder at der kan gemmes 3 gange så meget energi uden at bruge mere plads på det, det kommer naturligvis til at give en kæmpe forskel på rækkevidden af el-køretøjer. Samtidig nedsættes ladetiden og batteriet er mere effektivt ved lave temperaturer og kan anvendes ned til -15 grader.

Hvornår kommer de nye batterier?

Hvornår man kan købe en bil med solid state batteri vides ikke med sikkerhed, de er stadig under udvikling, og der er ikke nogen sikker information om hvornår de er klar til at blive produceret i stor skala. Der tales om alt indenfor et par år til efter 2025.

    Din profil er en personlige assistent.

    Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.