Hvad er en elbil, og hvordan fungerer den

Hvad er en elbil, og hvordan fungerer den

Flere og flere vælger at udskifte deres benzin- og dieselbiler ud med en elbil, men hvad er en elbil helt præcist, og hvad skal du vide, før du investerer i en?

Hvorfor vælge en elbil?

Hvorfor vælge en elbil

Elbilen drives af en eller flere elektriske motorer i stedet for for eksempel diesel eller benzin. Fordelen ved elbiler er, at de er meget mere miljøvenlige end biler, der kører på fossile brændstoffer, og at de er billigere at bruge og kører meget stille, hvilket f.eks. Kan føre til nedsat støjniveau i byer. Definitionen af ​​en elmotor i en ren elbil er en motor, der drives af et eller flere batterier og oplades via en ekstern strømkilde. Derfor er opladning af elbilen også en central faktor, som man skal forholde sig til.

Teknologien til elbiler udvikler sig hurtigt. Et vigtigt aspekt ved dette er konstant at forsøge at øge batteriernes kapacitet og elbilens rækkevidde. Der arbejdes også meget med produktionsvolumener for at kunne sænke priserne, hvilket er en vigtig del af at kunne konkurrere med prisen på mange billigere benzin- og dieselbiler i dag.

Næsten alle er enige om, at en elbil er billigere i det lange løb end en bil med forbrændingsmotor, men det er selvfølgelig ikke gratis at have en elbil. Elbiler har også bevægelige dele, der slides, og selv elektriske biler skal serviceres fra tid til anden Til gengæld består en elbils motor af færre mekaniske dele, der kan slides. De har fx ikke nogen karburator, tandrem, katalysator, tændrør, dyser, udstødning, gearkasse osv. Derudover skal der ikke skiftes olie og oliefilter, og bremseklodserne holder meget længere, da man for det meste foretager nedbremsninger ved motorbremsning. Man kan derfor godt regne med, at vedligehold og udgifter til værksted reduceres med omkring 30-50%.

De fleste elbiler har kun et gear frem og et bakgear. Dette skyldes, at elmotoren er skabt til at tage mange tusind omdrejning og netop det, at man ikke skal skifte gear, giver en meget mere jævn acceleration. Man skal vænne sig til dette, da bilen reagerer meget hurtigere, end man er vant til fra benzin- og dieselbiler.

Hvor langt kan man køre på et fuldt opladet batteri?

Hvor langt kan man køre på et fuldt opladet batteri

Det spørgsmål, er der mange der stiller og det er stadigvæk grunden til, at mange vælger at købe en benzin- eller dieseldrevet bil. I dag spænder rækkevidden mellem 80-600 km på en fuldt opladet batteri, alt efter kørestil og størrelsen samt vægten på bilen. Derudover skal man være opmærksom på, at batteritiden kan påvirkes af vejrforhold, eksempelvis kan frostvejr forringe rækkevidden, da man vil bruge varmeblæseren og fordi batterier generelt aflader hurtigere, når de er kolde.

Hvad med afgifter?

Det er blevet billigere at købe en elbil, da de ikke længere får tilført CO2-tillæg i registreringsafgiften og fra 2021 får de et bundfradrag på 191.700 kr. Nulemissionsbiler, som de også kaldes, vil modsat tidligere ikke længere have en mindsteafgift på 20.000 kr.

Når disse ting er blevet gunstigere, er det fordi man gerne vil fremme salget af elbiler, som på nuværende tidspunkt ofte er dyrere end benzin- og dieselbiler. Der er dog tale om en indfasning, hvilket betyder, at afgiften på elbiler gradvist vil blive øget med 8% om året fra 2025 til 2030 og derefter med 4% frem til år 2035. I 2035 vil rabatten på afgiften være 0%, men her regner man også med, at elbiler er faldet meget i pris.

Derudover har elbiler og plug-in hybridbiler et batterifradrag på 76.500 kr., såfremt de udleder under 50 g CO2/Km (max 45 kWh) og det gælder for de fleste. Dette sænker man gradvist frem til 2026, hvor fradraget vil være på 0 kr. Hybridbiler er ikke omfattet dette, da de primært kører på brændstof.

Hvordan foregår opladning?

Hvordan foregår opladning

Hvis man vælger at købe en elbil, bør man også investere i en ladeboks, som skal installeres hjemme, hvis det er muligt. Der følger som regel et såkaldt mormorkabel med bilen, hvor man kan oplade via en normal stikkontakt, men det går langsommere ned med type 2-kablet, der følger med og som altså kræver en ladeboks eller en ladestander. det kan tage op mod 10 timer at lade via et mormorkabel og man skal være opmærksom på, at dette helst ikke skal være på over 6 ampere, da man risikerer at brænde hele ledningsnetværket i huset af. Hvis du ikke har mulighed for at få installeret en ladestander hvor du bor, er det også muligt at oplade via offentlige ladestandere. Der findes omkring 1600 offentlige ladestandere i Danmark, dog primært i byområderne.

Fordele og ulemper ved elbiler

Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved elbiler og vi har her forsøgt at samle de vigtigste ting.

 Fordele 

Elbiler har stærke motorer og accelerer jævnt og hurtigt, så det er en ren fornøjelse at køre i dem. Samtidig er de støjfri, hvilket er virkelig behageligt frem for motorstøj. De er ofte toptunet med alt det nyeste elektronik og man kan fx indstille bilen til at varme op før man skal køre en kold vintermorgen eller man kan sætte den til at afkøle kabinen før man skal køre på en varm sommerdag. På den måde er bilen altid klimatiseret efter ens behov, når man sætter sig ind i den. Når man sætter sig ind i bilen om morgenen, vil man desuden altid have glæden af, at køre på “fuld tank”. Rækkevidden for hvor langt man kan køre på et optanket batteri, forbedres hele tiden og på nuværende tidspunkt ligger rækkevidden på mellem 80-600 km på et fuldt opladet batteri. Lige nu er der store afgifstfordele, bilen er billigere at køre i og der er færre omkostninger i vedligholdelse i forhold til en motordrevet bil. Sidst men ikke mindst, er bilen bedre for miljø og klima.

 Ulemper 

På nuværende tidspunkt er der et begrænset antal ladestandere i Danmark, hvilket kan føre til fænomenet “strømstress”, da det kan være stressende for bilisten, hvis man er ude på en længere tur og skal finde et sted at oplade batteriet. Det anslås dog, at gennemsnitsdanskeren kører 50 km om dagen, hvilket alle elbilers batterier godt kan følge med på.

Elbiler er tungere i vægt, end benzin- og dieselbiler og de er også dyrere at købe end tilsvarende fossile brændstofbiler. Batteriet har dårligere rækkevidde om vinteren og bliver i øvrigt også hurtigere brugt, hvis man kører på motorvej. Derudover mister det kapacitet med tiden, men de fleste giver i dag 8 års garanti på batteriet, men det er en god idé at undersøge hvilke garantibestemmelser der gælder, før man køber en elbil.

Til sidst er det værd at bemærke, at det er de færreste elbiler, der har anhængertræk, så hvis man ofte kører med trailer, campingvogn eller lignende, er en plug-in hybrid måske et bedre valg.

Konklusion

Elbiler er uden tvivl fremtiden, både fordi de er bedre for miljøet, men også fordi de er billigere i vedligeholdelse og drift. Der udvikles hele tiden på fremtidens elbiler og batterierne bliver stærkere og stærkere, hvilket betyder, at man hele tiden kan køre længere på et fuldt opladet batteri.

Hvis man ikke har mulighed for at få installeret en ladestander derhjemme, er det på nuværende tidspunkt mest fordelagtigt med en elbil, hvis man bor i byen, hvor der er flere ladestandere. Alternativt kan man overveje en hybridbil, da de både har batteri og brændstofmotor, så hvis man skulle komme i den situation, hvor man er ved at løbe tør for batteri, kan man køre videre på den almindelige brændstofmotor.

Kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *