Hvordan renser man et gasspjæld

Hvordan renser man et gasspjæld

Moderne luftindsugnings systemer kan fungere i lang tid uden at blive serviceret. Det er dog stadig nødvendigt at udføre nogle præventive handlinger omkring 120.000 km for at de fungere korrekt. Specielt er det værd at rense gasspjældet. Dette kan gøres helt på egen hånd og tager 10-20 minutter. Denne artikel handler om symptomerne ved et beskidt gasspjæld og hvordan du kan rense det på egen hånd.

Hvad er et gasspjæld?

Dette komponent er et system der kontrollerer og justerer hvor meget luft der kommer ind i kompressions kamrene. Det har en direkte effekt på luft og brændstof blandingen. Det bliver enten aktiveret mekanisk eller elektronisk. Det er monteret på et hus som er forbundet til kølerslanger, ventilatorer, kontrolsystemet til brændstoffet, sensorer osv. Gasspjældet er udstyret med en sensor som måler om spjældet står åbent eller lukket. Målingerne fra sensoren bliver brugt til at styre brændstofindsprøjtningen og antændelsen. 

Hvad er et gasspjæld

Ved mekanisk gasspjæld er frontpladen på spjældet forbundet til gaspedalen med et kabel. Når man trykker på pedalen åbner spjældet sig tilsvarende. 

Ved elektronisk gasspjæld sidder der en separat motor til gasspjældet som får signal fra motorens styreboks om hvornår den skal åbne eller lukke, og hvor meget. 

Hvad er symptomerne på et beskidt gasspjæld?

 • Problemer med at starte motoren. For meget skidt i gasspjældet gør at sommerfugle ventilen kan lede mindre luft igennem ved mindre vinkler, dette leder til at der er mindre træk specielt ved lave omdrejninger. Nogle gange åbner ventilen slet ikke.
 • Ustabil eller høje omdrejninger ved tomgang. Dette sker når mere luft end nødvendigt bliver ført til forbrændingskamrene og sker fordi ventilen står konstant åben og ikke kan lukke.
 • Forhøjet brændstofforbrug. I visse køretøjer giver for meget luft, forhøjet brændstofforbrug. Det forbrænder til ingen nytte.
 • Formindsket motorkraft. Hvis ventilen ikke åbner i den korrekte vinkel får kompressions kamrene forkert mængde luft. Chaufføren vil måske opdage at bilens dynamikker er betydeligt dårligere.

Hvordan renser man et gasspjæld uden at afmontere det?

 1. Parker din bil på et plan der er lige så du har tilgang til motorrummet fra alle sider. Det er bedst at arbejde udendørs eller i et godt ventileret rum.
 2. Sikre din bil ved at lægge klodser bag hjulene. 
 3. Åben motorhjelmen og afmonter stelkablet fra batteriet. 
 4. Lokaliser gasspjældet. Det skulle være et sted mellem luftfilteret og indsugningsmanifolden. Hvis du har problemer med at finde spjældet så bed en ven om at træde på gaspedalen så du kan se når spjældet åbner.
 5. Find ud af hvilket værktøj du skal bruge til at afmontere luftfilterrøret. Gør det klar. Udover værktøj skal du bruge, sikkerhedsbriller og handsker, papir klude, en smule motorolie, en lille børste, malertape og gasspjæld rens.
 6. Ved hjælp af malertapen markerer du alle de slanger du er nødt til at afmontere for at komme til gasspjældet. 
 7. Med en skruetrækker løsner du spændebåndet.
 8. Afmonter røret forsigtigt. Vær sikker på du ikke beskadiger pakningen hvis der er en. Gør det hele forsigtigt for at sikre du ikke river ledninger eller andet i stykker. Hvis der er monteret slanger på begge sider af spjældet er det nok at afmontere én af dem. 
 9. Tag briller og handsker på.
 10. Spray gasspjæld rens ind i spjældet og lad det virke i 5-10 minutter
Spray gasspjæld rens ind i spjældet og lad det virke i 5-10 minutter
 1. Fjern skidt med børsten eller en blød klud. Vær opmærksom på at nogle gasspjæld har en speciel molybdenum behandling, dette bør renses med ekstra nænsomhed. 
 2. Brug papir klude til at fjerne resterende rens. Hvis det er nødvendigt så rens 2 gange. 
 3. Tør det hele af.
 4. Giv et par dråber olie på spjæld skaftet. 
 5. Monter indsugningsmanifolden igen og spænd spændebåndet med cirka samme  kraft som det er fra fabrikken. Monter alle slanger og rør igen.
 6. Start motoren og lad den stå i tomgang i nogle minutter.
 7. Lav en testkørsel, hvis motor problemerne var fra et beskidt gasspjæld bør de være forsvundet nu.

Hvordan renser man et gasspjæld når det er afmonteret?

Afmontering af spjældet gør at du kan rense det bedre men det tager også længere tid.

 Fortsæt som følger: 
 1. Gentag trin 1,2,3,4 og 5 fra den forrige liste. Hav i tankerne at du nok skal bruge mere værktøj ved dette da du skal afmontere spjældet helt. Udover det skal du også bruge en ren beholder til kølervæsken og noget nyt kølervæske, svarende til det der var på motoren før. 
 2. Afmonter luftfilterkassen hvis dette er nødvendigt for at komme til spjældet.
 3. Løsen alle spændebånd og afmonter alle elektriske tilslutninger, slanger og rør fra spjældet. Vær ekstra opmærksomhed på kølerslangen hvis bilen lige har været tændt da kølervæsken kan være meget varm.
 4. Skru boltene løse fra gasspjældet og afmonter det fra motoren. Hvis spjældet er mekanisk, husk da at afmontere kablet til gaspedalen også. 
 5. Blænd indsugningsmanifolden af med en klud så der ikke kommer skidt ind.
 6. Afmonter luftmassemåleren fra gasspjældet. Det skal også renses.
 7. Tilfør gasspjæld rens på overfladen af gasspjældet og behandel alle de steder der er svære at komme til. Fjern skidt med en børste eller klud. 
Tilfør gasspjæld rens på overfladen af gasspjældet og behandel alle de steder der er svære at komme til
 1. Aftør de rensede elementer.
 2. Rens monteringssædet på gasspjældet og monter en ny pakning.
 3. Monter alle delene tilbage igen.
 4. Kontroller kølervæskestanden og fyld på hvis der mangler.
 5. Juster komponentet. Læs videre for at finde ud af hvordan.

Justering af mekanisk kontrolleret gasspjæld

 1. Afmonter kablerne fra batteriet i 15 minutter. Tilslut dem derefter igen. Hvis du allerede har afmonteret dem mens du rensede spjældet kan du springe dette skridt over.
 2. Start motoren og lad den stå i tomgang i 10 minutter. Husk ikke at tænde for noget andet forbrug. 
 3. Sluk motoren i cirka 10 sekunder og start den så igen.
 4. Vent indtil motoren er driftsvarm og derefter kan du bruge bilen igen.
 5. Vær opmærksom på at det kan være nødvendigt at køre 150-200 km før det bliver helt stabilt.

Justering af elektronisk kontrolleret gasspjæld

Justering kan variere fra bil til bil, derfor er du nødt til at forhøre dig om det eksakte skridt for lige præcis din bil.

 Den generelle algoritme er som følger: 
 1. Studer proceduren nøje og prøv at huske det. Du skal agere hurtigt og vil ikke have tid til at studere detaljer.
 2. Start motoren og lad den køre til den er driftsvarm.
 3. Stop den i 10 sekunder.
 4. Sæt tænding på i 3 sekunder.
 5. Træd på gaspedalen 5 gange hurtigt. Et pres bør tage et sekund.
 6. Træd gaspedalen i bund i 7 sekunder, hold den der til lampen ”Check Engine” lyser konstant og hold den så der i 3 sekunder yderligere.
 7. Slip gaspedalen og start motoren.

Hvordan holder man gasspjældet rent?

 • Brug kun brændstof af høj kvalitet, ellers vil skidt og snavs komme ind i motoren og give en hurtigere aflejring af carbon i gasspjældet. Af samme årsag bør du ikke negligere udskiftningen af brændstoffilteret. Det er anbefalet også at skylle brændstoftanken fra tid til anden.
 • Udskift luftfilteret i tide. Vær altid sikker på at luftindsugningssystem altid er tæt. Denne simple kontrol sikrer at der ikke kommer forkert luft ind i systemet hvor det ikke bør være.
 • Du skal altid sikre dig at olie ventilationen er fejlfri. Hvis der er fejl på giver det hurtigt olie på elementerne i gasspjældet.

Konklusion

Motorens stabilitet og virkning afhænger af ordentlig drift af de relaterede elementer.Derfor, er rensning af gasspjæld enormt vigtig for indsugningssystemet. Vores tips vil sørge for at du kan gøre det selv og spare penge på værkstedsregningen.