Sådan fornyer du dit kørekort

Sådan fornyer du dit kørekort

Som udgangspunkt har de fleste kørekort en lang gyldighed, men der kan være forskellige grunde til at der er behov for at få udstedt et nyt. Det kan for eksempel være navneændring, at kortet er blevet ødelagt, alder eller noget helt tredje.

Men hvordan går det for sig? Og hvad koster et nyt kørekort egentlig?

Hvor lang tid er et kørekort gyldigt?

Forlængelse af kørekort

Et kørekort til AM, A1, A2, A, B og B/E samt til traktor/motorredskab udstedt efter 2013 har en gyldighed på 15 år. Er de udstedt før 2013 har de den gyldighed der står på kortet, dog maksimalt til 2033.

Hvornår et kørekort skal fornyes afhænger af personens alder, sundhedstilstand samt kørekorttypen mv.

Der gælder særlige regler for fornyelse af kørekort for personer der er fyldt 70 år; de skal altid have fornyet kørekortet, hvilket tidligst kan ske 3 måneder før man fylder 70. Kortet udstedes igen med en gyldighed på 15 år, med mindre det tidligere er blevet fornyet med en kortere gyldighed grundet f.eks. sygdom.

For kørekort til C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring gælder at kort udstedt efter 2013 har en gyldighed på 5 år, er de udstedt tidligere gælder det samme som ovenfor at de har den gyldighed der er påtrykt, dog maksimalt til 2033.

For personer der er fyldt 70 år gælder at kørekort til C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring har en aldersafhængig gyldighed som følger:

Fyldt 70 år, men ikke 71: Fire år

Fyldt 71 år, men ikke 72 år: Tre år

Fyldt 72 år, men ikke 80 år: To år

Fyldt 80 år: Et år 

Regler for fornyelse af kørekortet

I 2013 kom der nye regler for fornyelse af kørekort som generelt gjorde fornyelsen nemmere.

Reglen om at ældre over 70 skal forelægge en lægeattest til fornyelse af kørekortet faldt grundlæggende bort da der kom nye regler om fornyelse i 2013. Der skal dog medbringes lægeattest i enkelte tilfælde. 

Den skal bruges hvis kørekortet tidligere har været udstedt med en tidsbegrænsning af helbredsmæssige årsager, eller hvis du søger fornyelse af et kørekort til kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E, samt fornyelse af erhvervskørekort.

Omkostninger

Hvad koster det egentligt at forny et kørekort? Det afhænger af årsagen til fornyelsen, og hvilken type kørekort der er tale om.

Prisen for kørekortfornyelse er for tiden som angivet nedenfor:

Generel fornyelse af kørekort, der ikke er nævnt nedenfor koster 140 kr.

Skal forny dit kørekort fordi det gamle er tidsbegrænset på grund af helbredsmæssige årsager, koster det 0 kr.

Skal du forny kørekortet med kørerlærergodkendelse koster det 280 kr.

Fornyelse af kort til erhvervsmæssig personbefordring, hvis kørekortet er tidsbegrænset på grund af helbredsmæssige forhold koster 120 kr.

Fornyelse af kørekort til lille lastbil, lastbil, lille bus og bus med/uden stort påhængskøretøj for ansøgere, der ikke er fyldt 75 år koster 180 kr.

Nyt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring har en pris på 280 kr.

Såfremt du skal udfylde en blanket til fornyelse af kørekort, kan du gøre det online.

Har du glemt at forny dit kørekort?

De fleste bilister kigger ikke ret tit på deres kørekort, det ligger bare i pungen og man har det med overalt. Men det er en god idé at være klar over hvornår det skal fornyes. Ellers kan det meget nemt gå hen at blive dyrt.

Der er ikke en specifik bøde for glemt fornyelse af kørekortet, men bliver man stoppet af politiet og ens kørekort er udløbet, så koster det samme bøde som det gør at køre uden kørekort. Første gang koster det 7.000 kr, anden gang 8.500 kr, og bliver man stoppet uden gyldigt kørekort 3 gange indenfor 3 år, kan køretøjet konfiskeres.

Har du derimod glemt at medbringe et gyldigt kørekort, er bøden på 1.000 kr.

I denne forbindelse er det værd at være opmærksom på at det er muligt at få sit kørekort registreret i den nye kørekort-app. Appen erstatter ikke det fysiske kort, og den er kun gyldig i Danmark, men har man bare sin telefon med, så har man også kørekortet.

Din profil er en personlige assistent.

Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.