Regler for kørsel med trailer

Regler for kørsel med trailer

Mange mennesker kører med for tungt læs på deres trailer og risikerer dermed at få en bøde på minimum 1.000 kr., men hvad er egentlig reglerne og skal man have særligt kørekort, for at køre med en trailer? Det finder vi ud af i denne artikel.

Anhængertræk, sidespejle og nummerplade

Anhængertræk

Hvis din bil ikke er født med anhængertræk og du skal have den eftermonteret, er det vigtigt at du sørger for, at det overholder de europæiske og danske regler.

Hvis din bil eller varevogn vejer under 3500 kg, kan du få et værksted montere et anhængertræk uden at bilen derefter skal synes. Her skal du blot omregistrere bilen. Hvis du selv monterer det, skal bilen efterfølgende synes.

Hvis din bil er otte år eller ældre, skal den synes efter monteringen, uanset om du selv eller et værksted har monteret det.

Når et værksted står for monteringen, vil de udfylde en ‘Erklæring om montering af tilkoblingsanordning’, som du selv skal aflevere på motorkontoret.

Husk at opdatere din forsikring, når du eftermonterer et anhængertræk. Dette er lovpligtigt og kræver en udvidet ansvarsforsikring.

Trailer regler: sidespejle

Når du kører med anhænger, skal du have frit udsyn, både fremad, bagud og til siderne. Hvis anhængeren spærrer for udsynet, skal du sørge for ekstra sidespejle, der gør at du kan se bagenden.

Traileren eller campingvognen skal desuden være udstyret med en nummerplade. Den følger normalt med, når du køber traileren.

Kugletryk

Det er vigtigt, at vægten på traileren er jævnt fordelt. Det er især vigtigt, hvis du kører med tunge ting som for eksempel fliser. Vægtfordelingen i traileren påvirker bilens køreegenskaber. Du risikerer, at traileren kommer i slinger på grund af overlæsningen, og at du dermed kører galt. Nogle trailere kan slet ikke holde til overvægten, og hjulene bryder sammen.

Vær også opmærksom på, at jo mere vægt der er på traileren, jo længere bliver bilens og trailerens bremselængde.

Kugletrykket handler om det tryk, som din bils trækkugle udsættes for. Der står i din bils registreringsattest, hvad den optimale vægt er. Dette kan også måles ved hjælp af en kugletryksmåler.

Hvis kugletrykket er for lavt, betyder det at traileren vejer for meget bag til og kan medføre en længere bremselængde, at nærlyset har kortere rækkevidde, at traileren risikerer at slingre og at vejgrebet bliver forringet.

Er kugletrykket derimod for højt, kan det føre til at nærlyset blænder bagvedkørende bilister og at vejgrebet bliver forringet.

Hvad må min bil trække?

Regler for trailer: hvad må min bil trække

Først og fremmest gælder det, som står i din bils registreringsattest. Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at du må køre med en trailer eller campingvogn med en totalvægt på op til 750 kg, altså inklusive det, du læsser på traileren, men kun hvis det er tilladt for din bil at trække så meget. Tilsammen må bil og anhænger ikke veje mere end 3500 kg.

Kommer du over 3500 kg, kræver dette et særligt trailerkørekort.

Hvis anhænger og bil tilsammen vejer mellem 3501-4250 kg, kræver dette B+ trailerkørekort. Er det over 4250 kg, skal du have trailerkørekort B|E.

Hvis din bil fx vejer 2000 kg (totalvægt) må du reelt set spænde en trailer efter, der vejer 1500 kg, hvis der står i din registreringsattest, at den må trække så meget. Må den fx kun trække 1200 kg, er det det du skal rette dig efter. Det betyder i praksis, at din trailer ikke må veje mere end det, der står din bil må trække. Så selvom dit kørekort er godkendt til at køre med en totalvægt på 3500 kg, så skal du altid holde dig til hvad der står i registreringsattesten.

Vægten på traileren er trailerens egenvægt inkl. det man læsser på den. I ovenstående eksempel, betyder dette, at den max må veje 1200 kg inkl. læs.

Det hele skal stadigvæk tages i betragtning af, hvad bilen overhovedet må trække. Hvis den slet ikke må trække 1200 kg, men f.eks kun 1000, er det lige meget hvad der står på traileren.

Der står på traileren hvor meget den vejer og hvor meget den må læsse.

Bemærk, at man skal betale en årlig vægtafgift på trailere, der vejer over 500 kg.

Hvor meget må jeg køre med?

De fleste normale trailere, er beregnet til at køre med 350-400 kg. Det lyder måske af meget, men alt efter hvad man kører med, kan det overraske hvor lidt det er.

Havefliser på 40×40 cm kan godt veje op mod 20 kg. pr. stk., og hvis dette er tilfældet med din trailer, må du kun køre med 18 fliser.

Grus snyder også mange, da det ikke fylder meget, men det vejer en del og derfor er tommelfingerreglen, at du må køre med ca 36-40 skovlfulde jord.
Totalvægt og lastvægt står normalt på selve traileren.

Hvis man får en bøde for for meget vægt på traileren, lyder denne på 75 kr. pr. procent overvægt, dog mindst 1.000 kr.

Hvis politiet derudover vurderer, at vogntoget er til fare for færdselssikkerheden, kan du få en betinget frakendelse af kørekortet. De to ting kan også kombineres.

Hvis du tog kørekort før 1. maj 2009

Hvis dit kørekort er fra før 1. maj 2009, må du gerne køre med en trailer, med en tilladt totalvægt på fx 4000 kg, men de må stadigvæk ikke overstige den vægt, der står i bilens registreringsattest, at den må trække. Reglen om 3500 kg gælder dog stadigvæk.

I praksis betyder det, at man gerne må køre med en trailer, der er godkendt til 3000 kg, men man må ikke læsse den med 3000 kg vægt. Hvis traileren i sig selv vejer 1000 kg, må man fylde 500 kg på den, hvis bilen er godkendt til at trække 1500 kg i alt og selv vejer max 2000 kg.

Hvor hurtigt må man køre?

Kørsel med trailer: hvor hurtigt må man køre

Når du kører med en trailer, må du køre 80 km/t uanset om der er tale om motorvej, motortrafikvej eller landevej. Hvis din anhænger er godkendt til Tempo 100 i Danmark, hedder det 100 km/t på motorvej og 80 km/t på landevej og motortrafikvej. Bykørsel begrænser sig dog til 50 km/t.

Hvis man overtræder hastighedsbegrænsningen på motorvejen med 40 % (112 km/t ved en hastighedsgrænse på 80 km/t) mister man kørekortet. Er det under 40 % slipper man med en bøde.

Lasten skal være spændt ordentligt fast og er den ikke det, tæller det som en overtrædelse af færdselsloven og kan føre til en bøde.

Hvis lasten falder af traileren, skal du ifølge loven stoppe med det samme og samle det tabte op. Hvis ikke du har mulighed for det, skal du stadigvæk gøre, hvad du kan for at det bliver fjernet hurtigst muligt.

Konklusion

Sørg for at læse i din registreringsattest, hvor meget din bil må trække og hold dig til reglen om max 3500 kg, hvis ikke du har trailerkørekort.
Husk desuden, at du skal betale en årlig vægtafgift på trailere med en totalvægt på over 500 kg.

Derudover er det vigtigt, at du sørger for at overholde fartbegrænsningerne og at du sørger for, at det du læsser på din trailer er ordentligt spændt fast, da dette ellers kan medføre bøder eller i værste fald fratagelse af kørekortet.

Din profil er en personlige assistent.

Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.