Udskift Gearkasseolie med dig selv

Udskiftning af Gearkasseolie gør-det-selv manualer og video undervisninger

Nyttige guider og råd for udskiftning af Gearkasseolie
Mærke
Model
Bildele kategori
Ændring af Gearkasseolie: videotutorials

Mest sete bilreparations undervisningsvideoer

 • Udskiftning af Gearkasse olie selv - online video
  Hvordan udskiftes gearolie on SKODA FABIA 1 (6Y5) [GUIDE AUTODOC]
 • Installation af Gearkasse olie dig selv videoinstruktion på VW TRANSPORTER
  Hvordan udskiftes gearolie on VW TRANSPORTER 4 (T4) [GUIDE AUTODOC]
 • Hvordan og hvornår skifte Gearkasse olie OPEL ASTRA G Hatchback (F48_, F08_): videovejledning
  Hvordan udskiftes gearolie on OPEL ASTRA G CC (F48, F08) [GUIDE AUTODOC]
Vil du gerne have mere nyttig information?

Stille spørgsmål eller dele dine reparations erfaring i bilforummet. TIlmeld for opdatering så du ikke går glip af nye anvisninger.

Installer AUTODOC CLUB app'en!
Din personlige biludgift styring, vedligeholdelses råd, påmindelser om forestående aftaler og service intervaller, gør-det-selv reparation instruktioner - alt dette på din telefon.
Google Play AUTODOC CLUB app'en
App Store AUTODOC CLUB app'en
Vejledning til Gearkasseolie skift - scan QR-koden
Scan

For at hente app'en:

 • - scan QR-koden
 • - hent fra App Store'en
 • - hent fra Google Play
Din profil er en personlige assistent.

Den kan spore biludgifter, holde en bil log og udskiftningsskema og gemme favorit materialer, notater og dokumenter.

Gearkasseolie DIY vejledning
Råd om bil vedligeholdelse
 • Gearkasse olie udskiftning og mange flere - gratis videotips
  Svigtende hjulnavlejer: årsager, tegn og fejlsøgningsløsninger | Råd fra AUTODOC
 • Tips til udskiftning av Gearkasse olie
  Test af kølevæsker | AUTODOC tips
 • Tips til vedligeholdelse af Gearkasse olie
  Udskiftning af ophæng bøsninger | AUTODOC tips
 • Gearkasse olie servicetips
  Motorcykel hjælpematerialer: udskift dem i god tid | Tips fra AUTODOC

Ofte stillede spørgsmål angående skift af gearolie

Hvad gør gearolien?

Hovedfunktionen for olie i manuelle gearkasser, transmissions kasser og differentialer er, at smøre de bevægelige dele i disse mekanismer. Den beskytter kontakt elementerne mod slitage og skrabning. Takket være olien kan disse dele glide mere blidt, hvilket bidrager til køretøjets brændstoføkonomi. Olien fjerner også varme og slid produkter fra friktionskoblinger, mens olien på komponenternes overflade forhindrer korrosion.

Gearolie udfører samme funktioner i automatgearkasser og bruges også til at overføre moment fra motorens svinghjul til gearkassens aksler.

Hvordan ved jeg at det er tid til at skifte gearolie?

Det anbefales at gearolien i manuelle gearkasser udskiftes hver 90.000 til 100.000 km. Olien i semi-automatiske gearkasser har en kortere levetid – omkring 50.000 til 60.000 km. Hvis bilen bruges under barske forhold, for eksempel offroad, skal den skiftes oftere. Udskiftningsintervaller reguleres altid af fabrikanten og er angivet i bilens brugermanual. I en automatgearkasse kan ryk under gearskifte indikere, at gearolien skal skiftes.

Hvad sker der, hvis jeg ikke skifter gearolie?

Gearolien oxiderer over tid, hvilket påvirker dens smøreevne og anti-korrosions egenskaber negativt. Den bliver også forurenet med metalspåner der kan slibe og accelerere slitagen af delene. Hyppige hjulspin får kulstof aflejringer til at akkumulere sig i den. Alt dette fører til hurtig slitage af transmissionselementerne, reducerer brændstofforbruget og gør det sværere at skifte gear.

Hvilken farve har gearolie?

Ny gearolie er ofte rød, gul eller orange. Men det kan blive mørkt, rødt eller brunt når det bruges. At gearolien bliver mørk indikerer ikke altid at det er blevet dårlig. Hvis det er klart, uden en kraftig brændt lugt, synlige forurening eller urenheder, kan det stadig bruges. Og omvendt, så betyder en mørk olie med en kraftig brændt lugt og synlige mekaniske forureninger, at olien skal skiftes med det samme, ligesom det kan indikere fejl i gearkassen.

Hvad er symptomerne på en lav mængde gearolie?

Ryk under gearskifte, en brændt lugt, hvis gearene glider (gearkassens fiktionselementer glider), der kommer fremmede lyde, eller hvis gearskiftet er forsinket eller spontant, kan det indikere en lav mængde gearolie i automatgearkasser. I baghjulstrukne biler kan der komme luft ind i olie linerne når man kører op ad bakke eller accelererer. Dette resulterer i at olietrykket reduceres, forbindelsen med motoren forsvinder og køretøjet mister farten. Et utilstrækkeligt olieniveau kan endda få motoren til at gå i stå. I nogle tilfælde fortsætter motoren med at køre, men bilen bevæger sig ikke.

Et lavt olieniveau i manuelle gearkasser resulterer i støj, ryk og vibrationer under gearskifte.

Tjek olieniveauet for at sikre, at problemet forårsages af en for lav mængde gearolie. Biler med automatgearkasser er som regel udstyret med en oliepind til dette formål. På nogle køretøjer skal man skrue et påfyldningsprop af på gearkassens bundkar. Påfyldningsdæksel i biler med manuel gearkasse kan være monteret bag forhjulet i venstre side. Se din bils brugermanual for mere detaljerede instruktioner angående tjek af olieniveauet i din bil.

Er det svært at skifte gearolie?

Ja, denne procedure er meget krævende og kræver oftest brug af specialudstyr. Derudover skal gearkassen gennemskylles før man hælder frisk gearolie på, for at fjerne kulstof aflejringer, rester og slid produkter fra kontakt elementerne. Der bruges særlige additiver til dette.

Længden af denne procedure afhænger af typen af olieskift: den kan være delvis eller hel. Førstnævnte indebærer at man dræner noget olie. Arbejdet tager omkring en time og kræver ingen specialenheder. En delvis udskiftning er mindst effektiv. Et fuldt olieskift kræver specialudstyr og tager omkring 3 timer.